Hoeveel schermtijd moeten kinderen hebben?

Schermtijd is een van de belangrijkste kwesties waarmee ouders rekening moeten houden. De American Academy of Pediatrics (AAP) beveelt aan dat baby’s en peuters niet langer dan een uur per dag worden blootgesteld aan media-apparatuur.

Kinderen leren het best door praktische activiteiten, en overmatige schermtijd kan hun ontwikkeling remmen. Ze missen ervaringen waarmee ze hun vijf zintuigen kunnen gebruiken en hun taalvaardigheid kunnen ontwikkelen, zegt Devorah Heitner, kinderpsycholoog aan de Universiteit van Californië in Irvine.

Heitner haalt onderzoek aan waaruit blijkt dat kinderen die veel met hun scherm werken, minder interesse hebben in andere activiteiten en sneller afgeleid zijn, wat negatieve gevolgen kan hebben zoals slaapproblemen en depressie.

Het belangrijkste is om grenzen te stellen en een routine voor schermtijd vast te stellen, zodat uw kinderen weten wat ze kunnen verwachten. U kunt ook natuurlijke overgangstijden gebruiken, zoals vakanties of zomervakanties, om het schermgebruik van uw kinderen aan te passen.

Zorg ervoor dat uw kinderen begrijpen dat ze hun scherm moeten achterlaten als het bedtijd is. Deze boodschap kan worden versterkt door uw kind het apparaat op een speciale plaats buiten de slaapkamer aan de oplader te hangen.

Het is ook een goed idee om het schermgebruik van uw kind te beperken wanneer het een apparaat met u deelt, omdat het laat zien dat het belangrijk voor u is en kan bijdragen aan een positieve relatie. Het kan ook helpen om gesprekken te beginnen over onderwerpen als pesten, relaties, drugsgebruik en andere zaken.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top